Wednesday, 25 January 2012

Cara - cara meletakkan lagu ke dalam blog

 Oke, harini kite belajar bende yg sangt senang , iaitu cara - cara letakkan lagu  ke dalam blog :) 

  Ecspeacially , utk budak2 baru nak blaja buat blog ! hehe :) Sape2 senior2 blog tuh , korang sure dah tahu nyer kan ?



1. Korang pergi kat link ini dulu ! >>> KLIK SINI   
2. Then , korang pilih lagu yang korang nak . Lihat sebelah kanan . Ada tak macam pic kat bawah ni ?:

                           
  
                

Cara pertama.:

**korang boleh pilih , nak lagu BARAT or lagu MALAYSIA
3. Lepas klik mana satu pilihan korang , sebelah kanan , akan keluar abjad nama artis . Then , pilihlah mana2 yang korang suka ! Tapi , ingat ! Ada lagu yang tak akan keluar kod or lagu dia . So , pilihlah lagu lain ok?:)

4. Lepas pilih , akan keluar ATU kod di tengah2 halaman tuh ..

5. Copy Code tu dulu ok ?:)

CARA - CARA UNTUK PASANG MASUK KE DALAM BLOG

1. Log in > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Paste kod korang tadi di ruangan html tuh..

3. Da siap . SAVE !

4. Try tengok ! Ada tak , lagu tu  , kat blog korang ? Kalau tak de , p tukar lagu lain cepat ! HAHA!

 Cara kedua
Title : Lagu dari youtube 

okayh .., kalini Arni nk ajar cara cara ambik lagu dari youtube dan msok kan ke dalam blog  

 1. Cari lagu yg korang nk kat youtube

 2. Lepastu korang tekan share 

  3. Lepastu korang akan nmpk perkataan Embed  kan.?

  4. Bila korang da nmpk  Embed korang tekan la  ok.?

  5.Bila korang tekan, korang akan nmpk satu code ..,, korang cari kat bawah dulu yg die tulis Use old embed code          korang  tandakan yg tu ok.?Show suggested videos when the video finishes ( x yah tanda)


  6. Lepastu korang copy la code tu ok .?


  Cara - cara msokkan ke dalam blog

1.  Log in > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Paste kod korang tadi di ruangan Html/JavaScript  tuh.. die akan menjadi mcm ni:

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param </paramname="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always">><embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


       Yg warne Arni bold kan warne hijau tuhh korang tukarkan kepada:

<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?fs=1&amp;=fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
Da siap , save

2 comments:

Tyra Victoria said...

awak ajarkan saya..sye dh pening kepala dh..^^cutestathirah@yahoo.com Fb

Tyra Victoria said...

awak ajarkan sye..sye baru di blog my fb acc cutestathirah@yahoo.com